top of page

Farklılaştırılmış Eğitim Örneği: RAFT


“Geçmiş yüzyıllarda bütün çocuklara sanki aynı bireyin farklı örnekleriymiş gibi davranılması, eğitim alanında yapılan en büyük hata oldu. Bu düşüncenin doğal bir sonucu olarak da hepsine aynı konuları aynı yöntemlerle öğretmek geçerli bir yol sayıldı.”

Howord Gardner



Gardner ‘ın kurduğu bu cümleler öğrenmede bireysel farklılıkların önemini ve bu farklılıkların göz ardı edilmesi sonucunda öğretimde yapılan hataları ortaya koyuyor. Öğretim ortamlarının oluşturulmasında öğrenme farklılıklarının göz önünde bulundurularak her öğrenme türüne özgü stratejiler geliştirilmesini “farklılaştırılmış eğitim” çatısı altında inceleyebiliriz. Farklılaştırılmış eğitim anlayışının öğretmenler tarafından benimsenmesi sonucunda “farklılaştırılmış sınıflar” ile karşılaşıyoruz.


Peki nedir farklılaştırılmış sınıf?


Farklılaştırılmış bir sınıfta öğretmenler, müfredat konularının başından değil öğrencilerin bulunduğu yerden başlar. Öğretmenler öğrencilerin önemli bir biçimde birbirinden ayrıldığı gerçeğini kabul eder ve bunu temel alarak ilerler. Böylelikle öğrencilere farklı öğrenme modelleri sunarak onları öğrentime dahil etmeye çalışırlar. Bu sınıflarda öğretmenler zamanı esnek kullanır ve öğrenmenin gerçekleşmesi için öğrenciler ile iş birliği yapar.


Farklılaştırılmış sınıflar oluşturmanın ögeleri nelerdir?


Farklılaştırılmış bir öğrenme ortamı oluşturmanın tek bir reçetesi yoktur. Çünkü hem öğrencilerin ortak yönlerine hem de öğrenme farklılıklarına hitap etmek zordur. Her bir sınıfın öğrenen analizi yapıldığında farklı veriler elde edilecektir.


Aşağıda farklılaştırılmış eğitim ilkeleri yer almaktadır.


· Öğretmen tüm bilgileri öğretmez, temel noktalara odaklanır.

· Öğretmen, öğrenci farklılıklarını gözetir.

· Değerlendirme ve öğretim ayrılmaz bir bütündür.

· Öğretmen içerikte, süreçte değişiklikler yapabilir.

· Bütün öğrenciler bireysel farklılıklarına göre çalışmalar yapar.

· Öğretmen ve öğrenciler öğretimde iş birliği yapar.

· Öğretmen, grup normlarını ve bireysel normları dengeler.


Bir farklılaştırılmış eğitim örneği olarak RAFT

RAFT uygulaması eğitimde öğrenenlerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak oluşturulan ve öğrenenlerin yazma becerisini geliştirmelerini amaçlayan bir stratejidir.

RAFT, öğrencilerin bir yazar olarak rollerini anlamalarını ve fikirlerini ve görevlerini açık bir şekilde anlatabilmelerini ve böylece okuyucunun yazılan her şeyi kolayca anlayabilmesini sağlayan bir yazma stratejisidir. Ek olarak, RAFT öğrencilerin yönlendirecekleri kitleye, yazmanın çeşitli biçimlerine ve yazacakları konuya odaklanmalarına yardımcı olur. Bu stratejiyi kullanarak, öğretmenler öğrencileri yaratıcı bir şekilde yazmaya, bir konuyu birden çok açıdan ele almaya ve farklı izleyiciler için yazma yeteneği kazanmaya teşvik eder.


RAFT çalışmaları, öğrencileri çalıştıkları içerik bilgileri hakkında fikirlerini sunmaları için kendi seslerini ve biçimlerini keşfetmeye teşvik eder. Öğrenciler çeşitli bakış açıları hakkında düşünmelerini gerektiren yazma taleplerine cevap vermeyi öğrenirler:


RAFT stratejisi; Role of the Writer, Audience, Format, Topic kavramlarının baş harflerinden oluşmuştur. Her bir kavramın ifade ettiği anlamı aşağıdaki gibi belirtebiliriz.


· Role of the Writer (Yazarın rolü): Yazar olarak siz kimsiniz? Canlı bir varlık mısınız yoksa cansız mı? Gazeteci, spiker, öğretmen, ağaç,vb herhangi bir role bürünerek hitap ettiğiniz kitleye yazabilirsiniz.

· Audience (İzleyici): Bu yazıyı kime yazıyorsun? Kendine mi, bir şirkete mi yoksa bir hayvana mı?

· Format: Bu yazını hangi formatta yazıyorsun? Bir şiir mi, makale mi, yoksa aşk mektubu mu?

· Topic (Konu): Ne hakkında yazıyorsun?


Tomlinson, C. A. (2007). Öğrenci gereksinimlerine göre farklılaştırılmış eğitim. İstanbul: SEV Yayınları.


 
 
 

Comments


BAHECESEHİR ÜNİVERSİTESİ

2019

  • Twitter
  • LinkedIn Clean Grey
bottom of page