Küresel Sorunlara Etkili Çözüm: Sosyal Girişimcilik
- Kübra Eminoğlu
- 19 May 2019
- 2 dakikada okunur

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olma deneyimini iş hayatınızdan önce yaşamaya başlamışsanız, bu görevin yaşattığı iç huzur ve mutluluğu bir kez tatmışsanız işinizde de benzer yaşanmışlıklar oluşmasını istemeye başlarsınız. Ancak gerçekler hiç de beklediğiniz gibi olmuyor. Sivil toplum alanında geliştirdiğiniz sosyal fayda amacını iş hayatında bulamadığınızda hayal kırıklığına uğruyor, bir süre sonra işiniz ve sivil toplumun bir arada gitmesini talep ediyorsunuz.
Sivil topluma karşı ilgili, küresel sorunlara karşı duyarlı, farklı fikirleri araştırmayı-üretmeyi seven ve birazcık da girişimci ruhu gelişmiş bir insan iseniz siz de sosyal girişimci adayı olabilirsiniz.
Peki sosyal girişimcilik nedir ve ticari girişimcilikten farkı nedir?
Sosyal girişimci, yenilikçi fikirler ile toplumsal sorunlara çözümler getiren ve çevresinde sosyal bir etki yaratan kişidir. Sosyal girişim yapısındaki bir şirket girişimci yaklaşımlarla toplumsal sorunlar çözüm getirmeyi amaçlar. Temel amaç kar elde etmek değil elde sosyal fayda sağlamaktır. Elde edilen kar toplumsal sorunun çözülmesini sağlayacak bir araçtır. Ancak ticari girişimlerde temel amaç kar elde etmektir. Bir sosyal girişim şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri ile karıştırılmamalıdır. Sosyal girişimciliğin tek başına bir sosyal sorumluluk projesi olmadığı ve girişimcilik elementlerini içerisinde barındırdığını unutmamak gerekir. Benzer şekilde bir sosyal girişimi sivil toplum kuruluşundan da ayırmak gerekir.
Sosyal girişimcileri destekleyen bir oluşum: Ashoka
Sosyal girişimcilik dünya genelinde Türkiye’ye göre daha gelişmiş bir durumda. Dünya’daki sosyal girişimcileri desteklemek ve onları ortak bir platformda toplamak adına çalışmalar yürüten en önemli kuruluş Ashoka’dır. Ashoka Türkiye’de de çalışmalar yürüten sosyal girişimcileri destekliyor ve girişimlerini sağlam temellere oturmasını sağlıyor.
Adım Adım, Tabit, Başka Bir Okul Mümkün Derneği, Good 4Trust gibi oluşumlar Türkiye’de Ashoka’nın desteklediği sosyal girişimler arasında yer almakta.
Yardımseverlik koşusu platformu Adım Adım ve Şeffaflık platformu Açık Açık’ı birbirini takip eden yıllarda kuran Itır ve Renay, Türkiye’de topyekün bir hareket başlatarak bireyleri Sivil toplum Kuruluşlarına yaklaştırmayı, STK’leri ise daha şeffaf ve güvenilir hale getirmeyi amaçlıyorlar.
TABİT, bilgi teknolojileri aracılığıyla Türkiye’deki üç milyon çiftçi ve ailesinin ekonomiye ve toplumsal hayata daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlıyor.
BBOM, küresel değerler ve standartlarla uyumlu, kaliteli ve kar amacı gütmeyen bir eğitimi Türkiye’de herkes için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
Good4Trust.org, ekolojik sürdürülebilirliği tehdit eden tüketim ekonomisine alternatif bir model yarattı: Türetim ekonomisi. Bu modelde, adil ve ekolojik üretim yapan üreticiler ve bu ürünleri satın alan türeticiler bir online platformda buluşarak topluluk oluşturuyor.
Eğitimde sosyal girişimcilik
Son dönemlerde öğretim programlarında yer almaya başlamış girişimcilik becerileri tüketen bir nesil değil üreten bir nesil yaratılmasını hedefliyor. Ancak küresel sorunlara etkin çözümler üreten bir neslin yetişmesi girişimcilik becerilerinin küresel beceriler ile bir araya gelmesi önem kazanmalıdır. Özellikle BM’in belirlediği 17 sürdürülebilir kalkınma hedefleri sosyal girişimcilik unsurlarının eğitim-öğretim programlarına dahil edilmesini gerekli kılmalıdır.
Comments