top of page

Otizm belki de bir başkasına bahşedilmemiş bir yetenektir


Lisans döneminde bölümdeki akademik çalışmalara katkı sağlayan 12 yaşında bir kız öğrenci ile tanışmıştım. İsmi Ezgi’ydi. Ezgi harika bir konuşma becerisine sahip, meraklı bir öğrenciydi. Kendisini ağırladığımız kimya laboratuvarı onun için harika bir keşif ortamıydı. Ezgi’de bir farklılık olduğu çok belliydi. Kesinlikle yaptığım espirilere gülmüyor ve asla benimle göz kontağı kurmuyordu. Çünkü Ezgi otizm spektrum bozukluğuna sahipti ve tam 8 aşında konuşmaya başlamıştı. 4 yıldır konuşma tecrübesine sahip biri kurduğu cümlelerin üstünlüğü hayranlık uyandırıyordu.


Otizm farklı seviyeleri bulunan yaygın gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Bir hastalık değil, yalnızca bir farklılıktır. Otizmli bireylerin sözlü iletişim kuramama veya bu iletişime geç yaşlarda başlayabilme, seslenmelere tepki göstermeme, sosyal ilişki ve göz kontağı kuramama, tekrarlayan davranışlar sergileme gibi belirgin bazı özellikleri mevcuttur. Otizmli bireyler hasta olmadığı gibi gelişimleri için ihtiyaç duydukları en önemli şey “özel eğitim” dir. Sürekli ve düzenli eğitim ile %80 gelişim sağlayan otizmli bireylerin var olduğunu biliyoruz.

“Otizm belki de bir başkasına bahşedilmemiş bir yetenektir.” deniyordu okuduğum bir kitapta. Evet, otizmli bir birey belki de çok farklı bir zeka türünde müthiş bir yeteneğe sahip olabilir. Öyle ki dünya tarihine ismini kazımış ve otizmli olduğu bilinen birçok ünlü vardır. Beethoven, Einstein, Franz Kafka gibi farklı yeteneklere sahip isimlerin otizmli olduğu düşünülüyor.



Otizmli bir bireyin yaşamını en iyi anlatan filmlerden biri Tample Grandin’dir. Bu film gerçek yaşamda otizmli bir birey olan Tample Grandin’in yaşam öyküsünü, akademik çalışmalarını, yaşadığı zorlukları ve başarıları konu edinmektedir.







Büyük bir hayranlıkla izleyeceğiniz bu filmin ardından Tample Garndin’in kendisini dinlemek isteyebilirsiniz. Bunun için kendisinin aşağıda paylaştığım TED konuşmasını dinlemenizi tavsiye ediyorum. Bu bireylerin yaşamlarını kendi ağızlarından dinlemek bu alandaki farkındalığımızın artmasını sağlayacak en doğru yöntemdir belki de...






 
 
 

Comments


BAHECESEHİR ÜNİVERSİTESİ

2019

  • Twitter
  • LinkedIn Clean Grey
bottom of page